понедельник, 9 марта 2015 г.

Колективний Розум

     Колективний інтелект  це система об'єднююча людей інформаційними зв'язками, завдяки якій стають доступні загальні знання і відповідне розуміння ситуації. В результаті виникає єдине бачення ситуації ,як основа для прийняття рішень і дій. Колективний розум розвивається паралельно з розвитком людини,спільноти  і їхньою потребою в обміні інформацією і прийнятті колективних рішень.     Колективний розум розвивається значно швидше індивідуального і його роль в житті спільноти весь час росте. Були проведені експерименти по використанню колективного інтелекту в наступних областях людської творчості: колективне написання віршів, музики, складання психологічних портретів, складання простих програм для ЕОМ, вибір кращого продовження шахової партії, , малювання осіб та абстрактна графіка. Експерименти підтвердили, що коефіцієнт інтелекту колективного розуму вище, ніж інтелект окремого учасника, а при його роботі відбувається дифузія знань від кращих учасників іншим.
Але чи завжди  колективний інтелект є ефективним?
 При шаховій грі, організованій Каспаровим з Інтернетом шахове населення Інтернету (оцінювачі) голосувало за один з відповідних ходів одного з декількох гросмейстерів, що генерують можливі "хороші" шахові ходи. Зрозуміло, Каспаров виграв цей матч, інакше й бути не могло - адже істина голосуванням не вирішується і більше того, в кожній такій грі Каспаров протиставляв свою єдину стратегію гри і її планування розрізнено, що не має єдиного плану, шаховому «Творчості» опонентів. Більш цікавим все ж таки є сам процес стихійного пошуку алгоритмів колективної творчості і тяга великої кількості користувачів до творчості в Мережі.
        Метод К.І. ідеально підходить для колективної розробки творчих проектів. Наприклад, на сайті  в глобальній або в корпоративній мережі розміщується проект, з зазначенням мети, технічних умов, вартості розробки та ін.  Створюється можливість телероботи багатьох фахівців над цим проектом. Проект є полем тяжіння різних корисних ідей. Колективний інтелект генерує нові ідеї, комбінує їх і залишає в проекті кращі з них, дає експертну оцінку кожного варіанту і дозволяє оцінити внесок кожного учасника як генератора ідей, «комбінатора» або експерта, виставляючи їм відповідні рейтинги.
   Головне завдання Колективного Розуму — об'єднання людства за допомогою інформаційного обміну в одну загальнолюдську спільноту.Це може вберегти людство від двох небезпек, як від глобального людського тоталітаризму, так і від можливої безконтрольності глобального штучного інтелекту. Колективний Розум повинен призвести до якісної зміни соціальної структури суспільства, системи звичаїв, а найбільш істотне — перетворить "четверту владу"(ЗМІ) на складову Колективного Розуму, на найважливіший механізм самоорганізації суспільства.
.

Комментариев нет:

Отправить комментарий