суббота, 25 марта 2017 г.

Акіо Моріта - засновник Sony


Народився в Нагої, Японія , 26 січня 1921 року в сім'ї виробників сакє в 15-тому поколінні. Бізнес переходив у спадщину й повинен був зрештою дістатися Акіо. Але Моріта з дозволу батьків вирішив піти іншим шляхом (це був дуже нестандартний крок для такої країни, як Японія). Він вирішив зайнятися серйозним вивченням точних наук: фізики й математики.
Корпорація «Соні» була заснована Акіо Моріта і Масару Ібука 7 травня 1946. На самому початку вона називалася «Тоцуко», але, як з'ясував Акіо Моріта, це слово важко вимовляти американцям. Сучасна назва «Соні» походить від латинського слова «звук» — соннус, крім того, Моріта намагався знайти слово, якого немає в жодній світовій мові. Моріта очолював компанію довгий час, відповідав за маркетинг та продажу і зумів привести її до величезного успіху на ринку. «Соні» зробила своє ім'я на доброму та привабливому дизайні і нововведення. Особливу роль «Соні» приділяла зменшення розмірів продукції і техніки для розваги.

Моріта запам'ятався громадськості як природжений бізнесмен. У той час як Ібука віддавав перевагу винахідництву й роботі в лабораторії. Акіо займався управлінськими питаннями і справлявся з ними на відмінно. При цьому він написав дві книги. Перша називалася "Нічого не значущі шкільні досягнення". У ній автор розповідав, чому успішне навчання у школі ніяк не впливає на майбутні досягнення людини в житті, і зокрема в бізнесі (взагалі, Акіо був затятим супротивником суджень про те, що успіх залежить від успішного навчання в школі та в інституті). Другою книгою Моріти стала знаменита "Made in Japan" - історія корпорації Sony. Ця книга вийшла наприкінці 80-х років, але перевидається й сьогодні.
Інноваційна і оригінальна продукція `Соні`зробила Моріта одним із самих багатих і відомих японців на Заході.
Моріта пояснював причини успіху SONY- `Ми робили те, чого не робили інші; ми стали лідерами, інші йдуть за нами`

Комментариев нет:

Отправить комментарий